Utolsó kommentek

  • Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @Ekrü: Csakhogy te is szopni fogsz, bármi bajod van, mert a covidosokkal túlterhelt eü nem fog tud... (2020.10.11. 07:41) Nem tudósnak való vidék
  • Ménár Atya: @kvadrillio: Az agyevő amőbák anonim szűrésén kiderült, hogy nincs hím sem nőstény, egyszerűen a z... (2020.10.08. 17:29) Nem tudósnak való vidék
  • / yossarian /: @kvadrillio: offtopik, ezt ne folytasd! (2020.10.08. 15:29) Nem tudósnak való vidék
  • / yossarian /: @Ekrü: "a lakosság nagy többségére nézve még csak nem is veszélyes." Ez egyszerűen nem igaz. Kérde... (2020.10.08. 15:27) Nem tudósnak való vidék
  • / yossarian /: @Ekrü: Oké, akkor legyünk világosak: szoros kontaktokról beszélünk. Ahogy mindenki a járvány kezde... (2020.10.08. 15:25) Nem tudósnak való vidék
  • Utolsó 20

Címkék

Fidesz FM

2016.08.02. 16:16 :: / yossarian /

Némileg egyszerűsödött, és az arcunkba fingás sztenderdizált viselkedésformájával transzparenssé is vált a médiapolitika rádiós szegmensének működése az akkor még nagykoalíciós alkuval kipancsolt döntés óta. Ahogy egyszemélyessé vált a játszma, és a győztes letarolt, leuralt mindent, ekkorára duzzadt farokkal minden nőt ő dug meg, függetlenül attól, hogy a nő lelkivilágának, harmóniájának mi tenné a legjobbat.

Egy kereskedelmi rádió egészséges működése a profitabilitásában nyilvánul meg, ezért a népszerűséget kell hajszolnia, hogy a hirdetőknek minél jobb áron adhassa a reklámblokkjait. Rágógumizene, felületes dialógusok, zsigeri poénok. Felvállalhat persze közszolgálati, kulturális funkciókat a tulajdonos jóindulatától, mentalitásától, elkötelezettségétől függően, ugyanakkor ez a pénztárca rovására megy, és persze más üzleti vállalkozás nyereségessége mellett el lehet hullatni efféle passzióra akár százmilliókat is, de azért ez a jószolgálatiság nálunk nem túl jellemző. Mecenatúra a neve ennek a tevékenységnek, és a szellemi tartalmak létrejöttének általában elengedhetetlen feltétele - nevéből adódóan is - már legalább kétezer-párszáz éve (ebben a megközelítésben a művészetet nyugodtan párosíthatjuk a koldulás intézményével). Motiváció lehet viszont a politikai, ideológiai, hitbeli függőség, amikor valaki missziójának tekinti saját értékrendjének közvetítését, és egy torzított, monokróm univerzumot hoz létre, és ha ezt több tábor párhuzamos univerzuma is leköveti, a kánonból kialakulhat egy többé-kevésbé megfelelő összhangzás, aminek a komplexitásában ott van az objektív ítélet megalkotásának lehetősége.

A kezdetben kettő, mára egyre olvadt országos kereskedelmi rádiófrekvenciákon ez a fajta szellemiség sem a Sláger/Danubius, sem a Neo/Class páros esetében nem igazán jelent meg, a kötelező körökön kívül nem tettek gesztusokat, és ezzel talán nincs is különösebb baj, sőt, külön hálásak lehetünk, hogy a hírszerkesztésen és a kormányzati hirdetéseken túl a politikai marketing sem fertőzte felül őket. Miközben ez várható is volt persze, hiszen primer funkció a tömegszórakoztatás, aminek egyik legfőbb kritériuma, hogy minimalizáljuk az elvesztés kockázatát, a taszítást, ebbe nem fér bele az, hogy mindenáron lenyomjuk minden egyes szembejövő torkán saját vallásunkat.
Ez ugye egy sokkal ügyesebb menedzsment, mint a közmédia nézettségi-hallgatottsági számokban is megmutatkozó közvetlen agymosás-technikája, mert bármennyire is igénytelen, bazári, emészthetetlen a zaja ezeknek a kereskedelmi rádióknak, mégiscsak megmaradtak eredeti rendeltetésüknél, piaci szerepüknél. Kiszolgálták a maguk igencsak jelentős közönségét, mert függetlenül a technológiai fejlődés által kezünkbe adott szelekciós opcióinktól, a mostmár kilencmillióból a legtöbben továbbra is az alacsonykultúra rabszolgáinak díszes seregét növelik.

Hét évvel ezelőtt az őszödi performansz konzekvenciáit azért már sejteni lehetett, így választások előtt baloldalon a kitermelhetetlen koncessziós díjat bemondani valójában öngyilkos lépés volt, a kiválasztott két év alatt meg is bukott. Párhuzamosan vele együtt más harcállások is borultak, aki meg nem, azzal a fiúk elkezdtek gecizni. Aztán egy napsütéses februári napon a másik kiválasztott is elkezdett gecizni, csak ő nem jó irányba fröcskölt, úgyhogy a fiúk vele is elkezdtek gecizni, és hát ebben az egészben azért benne van szerény adottságú kis homoközónk minden kisstílűsége, gyerekes kicsinyessége.
Nem csak dac, meg sértődöttség persze, mert kormányközeli hirdetéseken keresztül továbbra is zsíros hízlalda lesz ez a frekvenciapályázat a nyertes számára, ezért is tendereztetik, és nem hagyják meg a kegyvesztetthez semmilyen szálon nem köthető jelenlegi tulajdonos számára. Bárki is lesz az, ha elég okos, megelégszik ennyivel, és nem viszi bele a háborúba, mert a szakmaiatlanság rövid úton gazdaságilag is legyalulhatja, bár az is igaz, számottevő konkurencia nélkül, és állami köldökzsinóron tartva ennek sincs túl nagy rizikója. Viszont a direkt propaganda marginális célközönsége, pártmasszája meglehetősen satnya perspektíva egy kereskedelmi rádió számára, komolyabb dózisa a hülyére vétel helyi bajnokától, a jelenlegi kormánypárttól is túlságosan ártalmasnak bizonyulna.

 

 

10 komment · 1 trackback

Címkék: média politika közéledt

A bejegyzés trackback címe:

https://yossarian.blog.hu/api/trackback/id/tr698930754

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Eredendő bűn képzeletbeli 2016.08.03. 12:54:41

Az eredendő bűn egy képzeletbeli betegség, amire kitaláltak egy képzeletbeli gyógymódot.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2016.08.03. 10:54:55

Valahogy történelmileg úgy alakult, hogyami kereskedelni, az liberális.
Ami liberális, az Fidesz-ellenes.
Függetlenül attól, hogy a Fidesz éppen ellenzékben van, vagy kormányon...
De hátanno az tudós nagyemberek megmondták, aki TV-t akar, vegyen magának.
Ez a libaoldalra is igaz...

conchita wurst 2016.08.03. 11:01:12

@röf: Nem fognak ezek semmit se venni. Az országot és a saját pártjakat is eladósították, a mai helyzetükben meg ki lenne az a barom oligarcha, aki ezekre fogad?

Simicska sem véletlenül ment a Jobbikhoz.

É2I 2016.08.03. 11:34:32

Nem megy le kellő mennyiségben a migránccsokkal való riogatás? Pedig a konkurenciát is elsöpörtük. Hát majd elvesszük jól a frekvenciát, oszt rezeghettek ott, ahol tudtok.
Majd megkapja Endike, had vigye ezt is külföldre, elvégre olyan jóarc.
Mivégre demokrácia van, nem elvtársak?

conchita wurst 2016.08.03. 11:42:35

@É2I: Mér nem viszik ki a balosok ojrópába? Szabad Ojrópa.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.03. 11:57:56

Azt aakrod, mondani nem minden rádió ballib? Ez nem diktatúra így? Én úgy tudom, minden rádiónak liberélisnak kell lennie egy igazi demokráciában.

Emil Cziljak 2016.08.03. 16:45:12

Ma minden rádió és TV liberális, hiszen a FIDESZ is liberális párt ( 1992 Liberális Internacionálé ). A gyökerektől senki nem szakadhat el, mert akkor politikai szálkakas lenne. Most a FIDESZ illegalitásban van és csak azért szerez meg mindent a nemzetipopulista álcával, hogy ha már minden a kezén lesz, akkor a teljes győzelem után dicsőségben visszatérjen a gyökerekhez.
Na erre a konteóra varrjon mindenki gombot :)

sazoo 2016.08.03. 19:21:01

@Emil Cziljak: Már visszatértek a gyökerekhez, úgy hívják őket hogy átlagos választópolgár.

Emil Cziljak 2016.08.03. 19:23:13

@sazoo: Huh :) Ne bántsad a népet s nemzetet :)

sazoo 2016.08.03. 19:43:22

@Emil Cziljak: A népet nem bántom, csak a gyökereket. ;-)
süti beállítások módosítása