Utolsó kommentek

  • Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @Ekrü: Csakhogy te is szopni fogsz, bármi bajod van, mert a covidosokkal túlterhelt eü nem fog tud... (2020.10.11. 07:41) Nem tudósnak való vidék
  • Ménár Atya: @kvadrillio: Az agyevő amőbák anonim szűrésén kiderült, hogy nincs hím sem nőstény, egyszerűen a z... (2020.10.08. 17:29) Nem tudósnak való vidék
  • / yossarian /: @kvadrillio: offtopik, ezt ne folytasd! (2020.10.08. 15:29) Nem tudósnak való vidék
  • / yossarian /: @Ekrü: "a lakosság nagy többségére nézve még csak nem is veszélyes." Ez egyszerűen nem igaz. Kérde... (2020.10.08. 15:27) Nem tudósnak való vidék
  • / yossarian /: @Ekrü: Oké, akkor legyünk világosak: szoros kontaktokról beszélünk. Ahogy mindenki a járvány kezde... (2020.10.08. 15:25) Nem tudósnak való vidék
  • Utolsó 20

Címkék

Késő van már - O1GY

2020.11.02. 13:05 :: / yossarian /

Egész Európa úgy ment bele a második hullámba, mintha semmit se tanult volna az elsőből. Mi a kretének között is a legkreténebbek közé tartozunk, mert a többiek már elkezdték a korrekciót, zárnak és szigorítanak, nálunk ilyen korrekcióra semmilyen hajlandóság nem mutatkozik (egy tegnapi halvány MüllerCeci-utaláson kívül), zúg a HajráFradi, zakatol a közoktatás, események mindenhol. Tátott szájjal a faszerdőbe, bátran és végtelenül ostobán.

A magyar társadalom általános intellektuális állapotmutatói mellett persze ebben semmi meglepő sincsen. Senki sem kérdezi, hogy de Viktor, mi a stratégia, hogyan laposodik majd a járványgörbe? Mit csinálunk most tulajdonképpen, mi állítja majd meg a terjedést? Van egy exponenciális folyamat, ami már szeptember eleje környékén kicsúszott a kezünkből, most már annyira közünk nincs az egészhez, hogy minden ötödik-negyedik elvégzett teszt pozitív eredményt hoz (minden huszadik lehetne csak az, akkor van a póráz a kezünkben), lakosságarányos halálozásban európai élmezőnybe tartozunk és egyre ijesztőbb mértékben veszítjük el a betegeinket, a kórházak pedig két-három héten belül teltházat jelentenek szinte mindenhol.

Nyilván más megoldás nem lesz, mint a teljes lezárás (esetleg országos tesztelés még szóba jöhet), csak az a kérdés, hogy a saját marhaságaihoz a végtelenségig ragaszkodó nagyfőnök mikor adja be a derekát, hány ember élete árán hozza meg ezt a fontos döntést? Nincs többé sikerpropaganda, ezt a vért nem lehet elkenni, nem lehet kimagyarázni, közvetlen felelőssége van emberek halálában egy olyan despota politikai hatalomnak, amely mestere a demagóg populizmusnak, a hülyébe nézésnek, és egyre inkább mestere lett saját belterjes ostobaságának is.

Amit nem hinnél, de ezt még lehet tovább fokozni is. Úgy tűnik, hogy rámozdultunk az orosz és kínai „vakcinákra”, januárra be van ígérve a megváltás. Apró bibi, hogy azok a koktélok nem a nemzetközi sztenderdeken keresztül lettek forgalomba hozva, nem lettek megfelelően letesztelve, nincsenek törzskönyvezve. Nevén nevezve, emberkísérlet zajlik, a főnök pedig képes rá, hogy minket is belerántson egy ilyen kétes akcióba. Mondhatjuk persze, hogy januárra már mindkét készítmény esetében megtörténik a nagyszámú tesztfázis, de azért még a NER-közeli gondolkodásmód is el kell ismerje, hogy sem az oroszok, sem a kínaiak nem nevezhetők transzparens politikai hatalomnak, az általuk megosztott adatokkal-számokkal kapcsolatban semmilyen bizalmat nem táplálhatunk.
Szóval ha így lesz (márpedig januárra sem Oxford, sem más autentikus kutatóintézet nem képes vakcinát produkálni), a főnök kaszinózni fog. Téged, és engem, és mindenkit feltesz a vörösre vagy a feketére, vabankot játszik. Lehet, hogy bejön, lehet, hogy jók azok a készítmények, de ilyen kockázatos manőverbe egy államférfi sohasem kezd. Persze, hol látunk itt államférfit? Ha ez megtörténik, egy ócska, lecsúszott szerencsejátékos kopogtat be egy maffia kártyatermének lepusztult ajtaján, és rábízza az életed a bizonytalanra.

Mindezt azért, mert tele van a gatyája, hogy a gazdaság összeomlik. Pedig ebben legalább biztos lehetne, mert bizony a gazdaság elkerülhetetlenül össze fog omlani.
A gazdaság, a kapitalizmus egy elcseszett struktúra, amelyben nulla tartalék van krízisek esetére. Ha atomerőműveket ennyire puffer nélkül építenénk, három nap múlva Csernobillá válna a környék, ha a vasúti közlekedésbe nem tennénk biztosítóberendezéseket, 24 órán belül egymásba mennének a szerelvények. Ha valamire jó lehetne egy covid, épp a kapitalizmuskritika, hogy mennyire egy ócska gépezet, ami globálisan omlik össze olyan események hatására, ami nagyjából 10-15 évente söpör végig a világon, menetrendszerűen, hol járványköntösben, hol hitelezési buborékokban, hol olajválságban?
A gazdaság így is, úgy is összeomlik. Ha nagyon sokan betegednek meg, akkor nagyon sokan esnek ki a termelésből és a fogyasztásból is. Márpedig nagyon sokan betegednek meg, ez most már nem kérdés. A GDP-számok felett még legalább három-négy évig sírva fogunk morfondírozni, ahelyett, hogy a strukturális hiányosságokra koncentrálnánk, hogy ez a világ így nem jól működik, hogy erről kellene inkább beszélnünk, nem ilyenkor kapkodni fűhöz-fához, és közben elszenvedni felfoghatatlan mértékű anyagi és emberi veszteséget.

Hogy NERjem az arcotokba… #007, parental advisory explicit content

Szólj hozzá!

Címkék: politika közéledt hogynerjemazarcotokba

A bejegyzés trackback címe:

https://yossarian.blog.hu/api/trackback/id/tr1316269734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása